Dost ve Müşteri ile Ticaret… (Trade with friends and customers)

İnsan ilişkilerinde ve özellikle ticarette yanlış değerlendirdiğimiz iki kelime dost ve müşteridir.

Satıcılar bu hataya daha çok düşerler. Satıcılar, müşterinin satınalmacısı veya proje sorumluları ile tanıştıklarında arkadaşlıklarını daha da ilerletmeye çalışırlar. Sonuçta arkadaşlık ilerledikçe ticaretin aynı paralellikte ilerlemediğini fark ederler. Bunun en önemli sebeplerinden birisi insanların dostları ile ticari ilişkiye girmekten, araya maddi ilişki sokmaktan kaçınmak istemeleridir.

Bir tanıdığım vardı, müşterilerini hep aile dostu olan iş adamlarından seçmeye, onları ikna etmeye çalışırdı. “O babamın arkadaşı”, “Onunla aile dostluğumuz var”… Bu sözleri çok duydum inanın. Özellikle bir kişiden değil, insanlar için en kolay ikna edilebilir gözüken kişiler nazları geçen ve biraz nazla, veya ilişki ile ikna edilebilecek gibi duran bu dostluk seviyesinde ki insanlardır. Ancak durum hiç de beklenen gibi olmaz. İnsanlar çok sevdikleri insanlara destek olmak için küçük bir hatır gönü ticareti yapsa da, asla aralarında ciddi bir ticari faaliyetin gerçekleşmesine, dolayısı ile riskli bir durumda gerginlik yaşamaya ve ilişkinin bozulmasına asla izin vermezler.

Bu durumu sigorta satıcılarında, alarm sistemi veya su arıtma gibi seyyar ürün satıcılarında daha fazla görürüz. Onların sistemi zaten bu yapı üzerine kurulmuştur. Acemi satıcı işe alınır, 3-5 akrabasına nazla minnetle birkaç ürün satar, biraz konu komşu denenir ve müşteri kitlesi biter, müşterisi kalmayan satıcı prim alamayınca 2 aya kalmaz zaten işten çıkar, yaptığı satış firmaya kâr kalır.

Ticari ilişki samimiyetini dostluk samimiyetine çevirmeden, profesyonel seviyede tutmak, işinizin devamlılığı açısından çok önemlidir.

Müşteri sizi,

  • muhabbeti çok iyi,
  • Onunla gezilir tozulur,
  • tatile çıkılır

gibi değil,

  • Sözüne güvenilir,
  • Vaadini yerine getirir
  • Her durumda yardım ve destek istenebilir
  • Cana yakın, sevecen
  • İşine hakim ve bilgili

olarak bilirse ticaretiniz samimiyetinize rağmen aksamaz, devam eder.

Dostluklarda merhamet , tolerans, sevgi, anlayış gelişir, ticari ilişkilerde ise karşılıklı güven, doğruculuk, dakiklik, sözünü yerine getirme gibi değerler daha kıymetlidir. Bu nedenle ikisini birbirine karıştırmamak, ayrı tutmak hem dostluk ilişkilerinize daha uzun ömür kazandırır, derinleştirir, hem de iş ilişkilerinizi devamlı ve sürdürülebilir kılar.

Doğru müşteriler ve bereketli kazançlar dilerim.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s