Uzaktan Servisler Çağı

Size bu yazımı bir Covid-19 kapanmasından, çalışma izni alamadığım için evden yazıyorum. 🙂 Bazılarınız izin verilen iş kodlarına mensup olduğunuz için çalışabiliyorsunuz, bazılarınız da benim gibi gereksiz (!) iş kollarında çalıştığınız için izin alamadınız 🙂

Her şeye uzak kalmak, bir arkadaşımın bahsettiği gibi eğlenmek için biraz bir koltukta zaman geçirmek, sonra diğer koltuğa geçmek gerçekten sıkıcı. Özellikle öyle yada böyle hayatın devam etmesi gerekirken.

Pandemi başladığından beri ciddi şekilde evlere kapanır olduk. Gündüz çalışabilsek dahi, akşam belirli bir saatten sonra veya hafta sonu çıkamıyoruz. Bu günler de geçecek diye düşünüyorum. Ancak bu günler bize gelecekte benzer tehditler durumunda neyi, nasıl yapmamız gerektiğini acı bir ekonomik fatura ile öğretti sanırım.

Hemen her sektör iş yerinden uzak kalmanın acısını bir şekilde yaşıyor. Ve bu arada para, pazar, emek kaybetmeye devam ediyoruz.

Bir arkadaşımın serzenişi üzerine bu yazıyı yazmaya karar verdim aslında. Standart serzenişi bilirsiniz.

“Ne olacak bunca firmanın durumu? millet nasıl ekmek yiyecek?” …

Haklı bir soru ve sorun bence. Fakat her birimizin üzerinde ciddi şekilde düşünmesi gerektiği halde, oturup kafa yormadığımız, içimizden bir Kahraman Kara Murat‘ın çıkıp bizi yönlendirerek çıkartmasını beklediğimiz bir sorun.

Yakın zamanda, hatta halihazırda birçok firmanın battığına ya şahit oluyoruz, ya da batma yoluna girdiler. Çünkü artık her zamanki ezberler satış olarak geri dönmüyor. Eski tip hizmetler geride kaldı. Gerçekten farkında değiliz ama iş yapış manasında bir çağın kapanışını, yeni bir çağın başladığını kaç kişi görebiliyor?

Dünyanın en büyük firmaları pandemi ile çalışanlarını izne göndermek yerine evden çalışabilmelerinin yolunu açtı. Bu arada çok verim kaybı da yaşanmadan, işin devam ettirilebildiğini, masrafların düştüğünü, risklerin bertaraf edilerek, daha etkin bir çalışma hayatına geçilebildiğini gördüler. Hatta yine içlerinden büyük bir kısmı, pandemi bitse dahi uzaktan/evden çalışma sisteminin gelecekte şirketlerinde büyük bir yüzde ile devam ettirileceğini belirttiler.

Bu arada eve geçiş sürecinde en çok kazanan firmalar ise mobilyacılar, bilgisayar firmaları, telekom operatörleri, kargo ve kurye firmaları oldu.

Ama size dokunmadı değil mi? Muhtemelen siz bu yukarıda saydığım sektörlerden birinde çalışmıyorsunuz.

Siz bu süreçte nasıl kazanabilirsiniz? Ne yaparak işinizi, hizmetlerinizi güncel ve talep edilir kılabilirsiniz?

Eğilimi ve paranın akışını takip etmek, genelde sizi çözüme ulaştırır. Eğilim olabildiğince hizmeti uzaktan yapabilir hale getirmek üzerine kuruluyorsa, uzak çalışma yöntemlerine hizmet eden sektörler bu işte kâr ediyorsa, sizin de bu anlamda ve yönde evrilmeniz gerekecektir.

Müşterilerinize sunduğunuz hizmetlerin uzaktan yönetilebilir hale getirilmesi veya yine sunduğunuz hizmetlerin müşterilerinize uzaktan iş, üretim, güvenlik vs yapabilir hale gelmesine yardımcı olması sizin aslında çıkış yolunuz olabilir.

Biraz üzerinde düşünmeniz gerekecek, biraz beyin fırtınası, biraz dirsek çürütme, ama sonunda mutlaka müşterinizin işini kolaylaştırarak, ona bu geçiş sürecinde yardımcı olabilecek bir hizmet çeşidi veya kendi hizmetinizin bir versiyonunu üretebilirsiniz.

3 konudan birinde güzel bir çözüm oluşturmanız gerekiyor.

  • Maliyetten tasarruf
  • Zamandan ve emekten tasarruf
  • Müşterinizin üretim veya pazar payına katkı sağlayıcı çözümler

Uzaktan erişebilmek, kontrol edebilmek, sayabilmek, çalıştırmak, durdurmak dahi insansız endüstriyel sistemlerde ihtiyaç haline geliyor. Halihazırda bu işlerde çalışan birçok firma yolunu da yükünü de aldı gidiyor, ancak daha geç değil. Siz de bu alanda bir iş geliştirme yapabilirsiniz.

Gelecek hafta Salı (Mayıs 11, 2021) kendi iş geliştirmesini yaptığım markaların yeni normalde nasıl yeni, daha karlı ve rekabetsiz pazarlar geliştirdiğini paylaşacağım bayilerimizle. Kendi sektörünüzde siz de çözümler geliştirebilirsiniz, veya fikir arıyorsanız, yardımcı olabilirim.

İyi haftalar ve bol kazançlar dilerim.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s